Homie
Wie is wij
Krep
Meer Krep
Trashtalk
Transformer
Da Indo Page
Indo History
Indo Generation
Indo Nieuws
Ex-Chickies
Kicke Stuff
Contacteer ons
Linkies
|
Indo Generation
Deze indo-page is ff speciaal poor de Indo gemaakt, nja! Wat pooral opvalt is dat er zopeel te pinden is op de internet over Indonesia, maar zo weinig is er poor de jeugd. Deze pagina moet er toch voor zorgen de 3e generatie meer bij elkander te brengen, nja! Om niet de cultuur te pergeten van de moederland, toch!
Onlangs sprak ik op een Pasar Malam een meneer die zich zorgen maakte over de 3e generatie. Niet dat het niet goed met ze gaat, maar meer omdat ze zo verhollandsen. Met intergratie is niets mis, onze ouders en voorouders hebben ons niets anders geleerd. Maar weet jij hoe je Pisang Coreng maakt, kan jij een echt Talor Dadar maken, heb jij de kookkunsten al van je ouders of opa en oma geleerd? Of moet ik bij jou aardappels eten met boerenkool en het liefst op afspraak? Krijg ik ook een beetje rijst of mag ik bij jou op de bank wachten tot jullie klaar zijn?
|
|
1e Generatie
Bestaat uit Indo's die tijdens het koloniale Nederlands-Indie geboren zijn en veelal ook de Japanse bezetting en bersiapperiode hebben meegemaakt. De belevingswereld van deze eerste generatie is uiteraard sterk verweven met het oude Indie en de specifieke Indische cultuur en dierbaar zijn vaak vooral de herinneringen aan de jeugdjaren in Nederlands-Indie. Deze groep sterft nu geleidelijk aan uit.
|
|
2e Generatie
Vormt de groep die of wel nog net in Nederlands-Indie geboren is vlakvoor of tijdens de Tweede wereldoorlog, evenals de groep die na de oorlog geboren is in Nederland, waarvan een of beide ouders tot de eerste generatie behoort. (Tot deze groep behoor ik zelf ). De tweede generatie is opgegroeid met de verhalen van de uit Indie afkomstige familie.
Vaak op wat oudere leeftijd, soms gekoppeld aan het overlijden van een van de Indische ouders, ontstaat de indringende vraag naar de mate waarin je jezelf nog verbonden voelt met je Indische achtergrond. Voor sommigen vormt dat aanleiding die afkomst te koesteren en de Indische achtergrond een plaats te geven in het eigen bestaan via onderzoek naar de eigen roots, het lezen van Indische literatuur, het bezoeken van Indische manifestaties en een bezoek aan het land van herkomst zelf. Anderen, van dezelfde 2e generatie, zijn in het geheel niet geinteresseerd in die Indische afkomst.
De geslotenheid van de door de oorlog getraumatiseerde ouders is vaak voor sommigen van de tweede (en soms ook derde-) generatie een grote handicap omdat het communiceren over het vroegere Indie met de eigen ouders vaak moeilijk verloopt c.q. verliep. Kinderen van ouders die in Jappenkampen hebben gezeten hebben vaak zelf een problematische opvoeding gehad, mede omdat hulpverlening aan de ouders (en hun kinderen) in de jaren vlak na de oorlog niet of nauwelijks aan de orde was. Bij sommigen kinderen uit de 2e generatie wordt door die problematische opvoeding ook ambivalent aangekeken tegen het 'Indisch zijn' ; dat is begrijpelijk vanwege de ervaren problemen in de relatie met de eigen ouders.
|
 |
3e Generatie
Vormen de Nederlandse kinderen die uit de tweede generatie voortgekomen zijn en alleen uit verhalen weten van de Indische afkomst. Voor deze groep is het Indisch-zijn geen vanzelfsprekende identiteit maar kan wel een proces van bewustwording optreden rond de historische achtergrond van de eigen familieherkomst en etniciteit. Voor deze groep is het gedrag van de 2e generatie, de eigen ouders, ook van belang. Naarmate meer Indo's "vernederlandst " zijn kan er een neiging zijn de Indische afkomst naar de achtergrond te plaatsen. Toch valt te constateren dat een deel van deze derde generatie juist op zoek gaat naar het minder bekende 'Aziatische' deel van zich zelf en deze groep steeds meer geintrigeerd raakt door het Indisch verleden.
.
|
|
|